FAKTA

Kedeltype: Multimiser 17 SP Størrelse: 1MW Brændsel: Tørt brændsel Driftstemperatur: 95o Tryk: 3,5 bar Virkningsgrad: 93 % Byggeår: 2015/2016

Halvrimmen-Arentsminde Kraftvarmeværk

Halvrimmen-Arentsminde Kraftvarmeværk forsyner mere end 400 forbrugere med fjernvarme. Siden 2016 har brændselsformen været en kombination af naturgas og biomasse, som siden installationen har sikret en markant CO2-reducering og billigere varme til forbrugerne.

I 2015 investerede kraftvarmeværket i et biomasseanlæg som alternativ til den omkostningstunge gasmotor. Ønsket var at optimere fjernvarmeproduktionen, og her var biomasse den bedste løsning. Anlægget blev etableret på samme lokation som det oprindelige kraftvarmeværk.

Anlæggets fordele:

  • Billigere varme til forbrugerne
  • Mindre CO2-udledning og påvirkning på miljøet

 

Anlæggets komponenter

Biomasseanlægget består af brændselslager, indtransportsystem, kedel, economizer, posefilter og skorsten.

Brændselslageret er en underjordisk in-situ støbt grubbe, som rummer 140 m3. Taget over gruben kan køres til siden, så brændslet kan leveres i hele træk med tip eller moving-floor biler. Hydrauliske skrabere trækker brændslet til to trug-snegle og videre til stokerenheden. Komponenterne i indtransportsystemet styres via elektronisk strømmåling, som sikrer mod overfyldning. Sneglene er forsynet med automatisk reversering i tilfælde af fastkøring.

Øverst på stokerenheden sidder brændselsmagasinet. En infrarød aftaster kalder på brændsel, når niveauet bliver for lavt. Stokerenheden føder brændsel ind på forbrændingsristen i forhold til kedellasten. Stoker, forbrændingsluft og røgsuger kører alle med trinløs regulering i forhold til last, fyrboksundertryk og iltoverskud. Det giver kedlen stor fleksibilitet, og sikrer lave emissioner og høj virkningsgrad – både ved meget lave og meget høje effektbelastninger.

Selve kedlen er en 3-træks Multimiser 17, som er specielt designet for Industrivarme 1MW anlæg. Heri er monteret en Industrivarme forbrændingsrist med automatisk optænding og nedlukningsfunktion.

Efter kedlen står en 2-træks economizer med bypass. Den sikrer høj virkningsgrad ved høj last og undgår for kold røggas ved lav last. Economizeren er også af mærket Industrivarme.

Inden skorstenen står et Industrivarme posefilter, som sikrer lave støvemissioner helt ned på ca. 6 mg/nm3. Posefilteret er forsynet med gnistfang, automatisk bypass og stilstandsvarme. Aske fra kedel, economizer og posefilter udmades automatisk med snegle som, lig indtransportsystemet, er udstyret med elektronisk strømmåling og automatisk reversering.

Hele anlægget styres centralt fra operatørpanel i maskintavlen. Det er også muligt at foretage overvågning og betjening via værkets overordnede SRO-system. Bioanlægget kan tilgås direkte gennem internettet via computer, smartphone eller tablet.

Lad os starte dialogen

Erik Mikkelsen

Teknisk chef

Seneste nyheder inden for
energianlæg og -teknologi